Beynin Donma Noktasını Düşürür, Düşünceyi ve Mantığı Canlı Tutar

Loto Rastlantısı


BULGARİSTAN’da 6 Eylül ve 10 Eylül’de düzenlenen loto çekilişinde aynı altı rakam çıkınca ülke karıştı.

Her iki çekilişte de 4, 15, 23, 24, 35 ve 42’den oluşan rakamların çıkması ve bunu 18 kişinin “bilmesi” halk arasında büyük tepkiye yol açarken, resmi soruşturma başlatıldı. Matematikçi Mihail Konstantinov’a göre iki hafta aynı altı rakamın çıkma ihtimali 4.2 milyonda bir. 18 kişi 10 bin 164 leva yani 11 bin liradan fazla ödülün sahibi oldu.

Adı geçen Matematikçi nasıl hesaplamış bilmiyorum (BBC haberlerinde de aynı olasılık vardı); ama hilesiz topların kullanıldığını varsayarsak, iki hafta üst üste aynı sayıların çıkma olasılığı yaklaşık 5,2 milyonda birdir (42 elemanlı toplar kümesinden 6 tanesini seçiyoruz; yanı 42'nin 6'lı kombinasyonunu hesaplamak gerekiyor).

Türkiye'de oynanan sayısal loto ve süper loto için bu olasılıklar sırasıyla 14 milyonda bir ve 26 milyonda birdir. Gördüğünüz gibi, Türkiye'deki çekilislerde iki hafta üst üste aynı 6 sayının çıkma olasılığı daha düşük; buna rağmen yok değil.

İlginç başka bir rastlantı: Eğer Lost dizisini seyrediyorsanız, Hurley'in şanlı loto sayılarını biliyorsunuzdur belki: 4, 8, 15, 16, 23 ve 42 (yazının başındaki resim). Bulgaristan çekilisinde bunlardan 4 tanesi çıkmış.