Beynin Donma Noktasını Düşürür, Düşünceyi ve Mantığı Canlı Tutar

"Hürriyet Sürpriz Yumurta" - Yetişkinler İçin

Hürriyet gazetesinin ilginç bir özelliğini yeni farkettim: Hürriyet, Kinder Sürpriz Yumurta gibi sürpriz haberler yumurtluyor bizim için. Tek farkı, Hürriyet'in işe yarar şeyler yumurtlamaması. Şu habere bir bakın:

NASA'nın Mars'ta hayat izleri aramak üzere gönderdiği Spirit adlı keşif aracının geçtiği görüntü uzmanları şaşkına çevirdi. Geçilen fotoğrafları uzun süredir inceleyen uzmanlar, sanki yürüyormuş ya da bir tepeciğe oturmuş gibi görülen bir "yaratık" tespit etti.

NASA Mars'ta yaratık tespit etti ve bunu NASA'nın kendisi ya da Amerikan haber ajansları değil de Hürriyet duyuruyor dünyaya. Size de biraz ters gelmedi mi bu durum? Fotoğrafa bakınca insana benzer bir silüetin görülmediğini söylemeyeceğim; ama bu—fotoğrafın uydurma olmadığını varsaysak bile—orada bir yaratık olduğu anlamına gelmiyor; çünkü bu tip fotoğraflarda gözün yanılma oranı çok yüksektir. Kendi çektiğimiz fotoğraflarda da benzer durumlarla karşılaşmıyor muyuz?

1976 yılında NASA'nın Viking 1 uzay aracı, Mars üzerinde devasa boyutlarda bir yüz fotoğrafı çekmişti. O zamandan beri böyle fotoğraflara bakıp Mars'ta insan, dinozor, mamut, öküz, keçi, Medyum Memiş veya genel olarak "yaratık" keşfeden çok insan oldu. Fotoğraflar netleşmeye ve çekim açıları değişmeye başlayınca herkesin yanıldığı ortaya çıktı.

1976'da çekilen Mars'taki yüze ne oldu peki? Yanıt: Mars'ta "yüz" hiç yoktu! Aşağıda o "yüz"ün 1976'daki fotoğrafının yanında, 1998 ve 2001'de çekilen ve gittikçe netleşen fotoğraflarını da görebilirsiniz.

Marst'a canlıya rastlanmış olması Hürriyet'e yeterince ilginç gelmemiş olacak ki, olayı magazinleştirip yaratığı bir de soyundurmuşlar; haber "Mars'ta çıplak yaratık" olarak verilmiş. Gelecekte şöyle haberlerle karşılaşırsak şaşırmamalıyız: "Çıplak Yaratık Yürek Hoplatıyor", "Yaratık Frikik Verdi", "Yaratık Selülitli Çıktı", "Yaratık Hülya Avşar'dan Daha Güzel Olduğunu İddia Etti", "Flaş flaş ... Yaratık Canlı Yayında Bülent Ersoy'la Beraber Armağan Çağlayan'ı Dövdü, Üstüne Bir Bardak Su İstedi" ...

  • Maalesef şunu çok iyi biliyorum ki;
    Gazetede çalışanlar (!) kendilerin ilginç gelen bir resime istinaden altına yorumda bulunuyorlar yada bir haber çıkarıyorlar. Haberin kaynağı (fikir) yaratıcı beyin, asla araştırmacı gazeteci değil! Türkiye'de gazete okuyan sayısı niye az diye sorarlar ki cevabı yine o az satılan yada az okunan gazetelerde saklı!

    Neyse efendim, Güzel bir konuya değinmişsiniz, teşekkürler. En azından verilen bir tepki var. Göz ardı edilemez.