Beynin Donma Noktasını Düşürür, Düşünceyi ve Mantığı Canlı Tutar

Ahmet Çakar Nasıl Çakmaz?

Ahmet Çakar'ın sunduğu Şansa Bak adlı yarışma(?) programında 2 Şubat 2008 günü şöyle bir soru vardı:

Hastalanmayan tek hayvan hangisidir?

A) Kedi B) Papağan
C) Köpek balığı D) Kaplumbağa
Yarışma programını hazırlayan onca insanın ve sunucu Ahmet Çakar'ın çakmadığı şey bu sorunun doğru yanıtının olmadığıydı; çünkü bütün hayvanlar hastalanır! Programda doğru yanıtın köpek balığı olduğu söylendi. Peki bu sonuca nereden varmışlar derseniz?

Sanırım soru ve yanıtın kaynağı 1992 yılında Amerika'da yayımlanan "Köpek Balıkları Kanser Olmaz" (İngilizcesi "Sharks Don't Get Cancer") adlı bir kitap. Kitabın yazarına göre köpek balığı kıkırdağı kanseri iyileştiriyormuş. Elbette kitabın iddiası saçmalıktan öte bir şey değil. Köpek balıklarının sadece hasta olmadıkları, aynı zamanda kanser oldukları da kanıtlanmış bir olgu.

Ne yazık ki bu kitabın yayımlanışı yarışma programlarında saçma soruların sorulmasına yol açmadı sadece. Bu kitap aynı zamanda artan avlanma sonucu birçok köpek balığı soyunun kurutulmasına yol açmıştır. Birçok kanser hastası da kendini köpek balığı kıkırdağıyla tedavi etmeye çalışırken modern tıptan yeterince yararlanamamıştır.

Not: Programdaki diğer bir ilginç olay da "onbin kere yüzbin kaç eder?" sorusuna işletme mezunu bir yarışmacının verdiği yanıttı: "1 milyar olamaz ..." (doğru yanıt 1 milyar).