Beynin Donma Noktasını Düşürür, Düşünceyi ve Mantığı Canlı Tutar

Havayolları ve Zorla Alıkoyma

Onur Air'ın, dün saat 18.45’de kalkması planlanan OHY 036 sefer sayılı yolcu uçağı, yolcuların uçağa binmesinin ardından kapılarını kapatarak 4.5 saat kalkmadı. Bunun üzerine yolcular bilgi alabilmek için pilot kabinine yöneldi. Kısa süre içerisinde pilot ile yolcular arasında sözlü tartışma başladı. Bazı yolcular uçaktan inmek isterken acil çıkış kapısının altında bulunan slaytları patlattı. Pilot, uçuş güvenliği olmadığı gerekçesiyle kule ile temasa geçerek uçağa polis gelmesini istedi. Olay yerine gelen polis kabin görevlileri ve pilotla tartışan ve acil çıkış kapısının altında bulunan şişme slaytları patlattığı iddia edilen 5 kişiyi gözaltına aldı.

Dünyanın birçok ülkesindeki yolcular hava yollarının benzer zorbalıklarına maruz kalmasına rağmen hala daha bu konuda gerekli yasalar yürülüğe konmuyor. Amerika'da birleşen uçak yolcuları "Flyer Rights" (Yolcu Hakları) adıyla kurdukları dernek aracılığıyla Amerika'daki kanunları değiştirmeye çalışıyorlar yıllardır. Avrupa'da AB'nin koyduğu kanunlar görece daha iyi olsa da henüz yolcuları değil havayollarını korumaya daha elverişli gözüküyor. Türkiye'de bu konularda bir çalışma yapıldığından haberim yok; ama beklerken bence yukarıdaki gibi örneklere 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun "Hürriyete karşı suçlar"la ilgili 7. bölümünde tanımlanmış olan "Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma" maddesi uygulanabilir:
Madde 109 - (1) Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.
Çünkü yolcuları 4,5 saat boyunca uçakta kapalı tutmak, rötar olarak değil, "zorla alıkoymak" olarak tanımlanabilir bence.