Beynin Donma Noktasını Düşürür, Düşünceyi ve Mantığı Canlı Tutar

Konut Kredisinde Kavram Kargaşası

Radikal gazetesinde dün "Konut kredisinde toplam maliyete dikkat edin" başlıklı bir haber vardı. Konut kredisi almak isteyen tüketicileri uyarmak amacıyla yazılmış bu yazı, ne yazık ki aylık ve yıllık faiz kavramlarını biraz karıştırmıs. Yazının giriş paragrafı şöyle:

Konut kredilerinde yakın zamana kadar yıllık bazda yüzde 1.5’lara yakın oranlarda seyreden faiz oranlarının, bankalar arasında yaşanan rekabet nedeniyle yüzde 0’lı rakamlarla başlayan oranlara inmesiyle birlikte bankalar arasındaki faiz farklılıkları da birbirine iyice yaklaştı.
Konut kredilerinde yıllık faizler Türkiye tarihinde hiçbir zaman yüzde 1,5 civarında olmadı. Aslında aylık faizden bahsediyorlar; ama bankaların oyununa geldikleri için kafaları biraz karışmış sanırım. Türkonomiks blogumda daha önce uyarmıştım, şimdi o yazıya kulak verelim:
Eğer birikmiş paranızı mevduata yatırmak isterseniz, bankaların mevduat faizlerinin bugünlerde yaklaşık %13 olduğunu araştırıp öğrenebilirsiniz. Bu oran, yatırdığınız paraya karşılık (stopaj öncesi) bankaların size yıllık %13 faiz vermeleri anlamına geliyor. Peki kredi almak isterseniz durum ne? Bankaların reklamlarına bakarsanız faiz oranları çok düşük. Örneğin, bireysel kredi için sizden sadece %1,85 faiz isteniyor. Peki ama kredi için nasıl bu kadar düşük faiz isterler?

İşin sırrı faizin sunuş şeklinde: Mevduat için bankalar rahatça yıllık faiz oranlarını yayınlarken, kredi için faiz oranlarını aylık olarak yayınlıyorlar. Böylece tüketicinin piyasa faizleriyle kredi faizlerini karşılaştırması zorlaştırılıyor. Aylık %1,85 faizin, yıllık yaklaşık %22 olduğunu (hem de diğer masraflar öncesi) tüketiciye açıkça söylemek, bankaların pek işine gelmiyor anlaşılan.
Türkonomiks Blogu, "Tüketiciyi Yanıltmak"