Beynin Donma Noktasını Düşürür, Düşünceyi ve Mantığı Canlı Tutar

Başbakan'ın 'Amerikan aşısı' İsteği

Türkiye'de ve dünyada domuz gribinden ölenlerin sayısı artmaya devam ederken, zaten kısıtlı sayıda üretilebilen aşılara karşı dünya çapında bir kampanya yürütülüyor. Genelde komplo teoricilerinin işi olan bu kampanya, halkın kafasını öyle karıştırdı ki şimdiye kadar ciddi hiçbir yan etkisi tespit edilememiş olan aşılara karşı kuşkuyla bakılır oldu. Bir de Başbakan çıkıp kendi Sağlık Bakanını herkesin gözünün önünde azarlayıp, "Amerikan aşısı" istediğini söyleyince bulanık sular iyice karıştı denebilir.

Benim merak ettiğim Başbakan'ın neden Amerikan aşısı istediği. Neden Amerikan aşısı Avrupa aşısından daha iyi olsun?

ABD ve Avrupa'da kullanılan aşılar gerçekten de birbirinden farklı. En önemli fark Avrupa'da kullanılan aşılarda bağışıklık sisteminin vereceği yanıtı güçlendiren ve adjuvant olarak adlandırılan bir katkı maddesinin kullanılması. Adjuvantlar aşıların daha etkili olmasını sağlıyorlar; bu yüzden de uzun yıllardır Avrupa'daki birçok aşıda kullanılıyor. Şimdiye kadar adjuvantların ciddi bir yan etkisi olduğuna dair bir kanıt yok; sadece yararlı etkilerine yönelik kanıtlar var. ABD'deki aşılarda bu madde yok; çünkü Amerikan halkı etkili propagandalar sonucu bu maddenin insan sağlığına zararlı olduğuna inanmış durumda. Avrupa'da ise bu palavralar o kadar yayılamamış olacak ki, adjuvantlar hala daha başarıyla kullanılıyor.

Başbakan'a küçük bir uyarım var: Ekonomik kriz bizi "teğet geçmediği" gibi, domuz gribi de geçmeyebilir. Halkına örnek olması gerekirken, komplo teorilerine kulak vermesinin sonuçları ileride hepimiz için çok kötü olabilir.

Merak edenler için: İşte Dünya Sağlık Örgütünün konuyla ilgili bilgilendirme sayfası:
Squalene-based adjuvants in vaccines